top of page

De Geschiedenis van PSV-CC    

CARNAVALSCLUB PSV 66 JAAR JONG

 

Dit jaar bestaat de PSV Carnavalsclub 66 jaar. Een mijlpaal in de carnavalswereld, die ook groots gevierd gaat worden! Maar eerst even een duik in de historie van een van de oudste carnavalsclubs van ’t Lampegat. Want dat er in al die jaren heel wat gebeurd is moge duidelijk zijn.

IMG-20210527-WA0000.jpg

Waar hedde gullie allemaal gezeten?

Voor het ontstaan van de PSV Carnavalsclub moeten we terug naar 1954. Tien jaar na de bevrijding van Eindhoven. Het is carnavalsdinsdag en de teams van PSV Handbal werken hun training af in een gymzaaltje in het P.O.C. (Philips Ontspannings Centrum) aan de Mathildelaan, zoals ze dat iedere dinsdag doen. Toch is het geen gewone trainingsavond, want na afloop staat de spelers iets leuks te wachten. Voor het eerst wordt er in de kantine een bescheiden carnavalsfeestje gevierd. En dat beviel, want diezelfde avond nog besluiten verschillende leden de PSV Carnavalsclub op te richten. Onder hen is Albert van den Broek en in het najaar van 1955 wordt de PSV CC opgericht. En bij deze is er dus meteen een groot misverstand uit de wereld geholpen, namelijk dat de PSV CC niet vanuit PSV Voetbal ontstaan is, maar vanuit PSV Handbal.

In zaal Rozenstein aan de Aalsterweg werd het eerste echte carnavalsfeest gevierd, met een Raad van XI, een prins en live-muziek. Het jaar daarop verhuisde de PSV CC naar Stad Rotterdam op Eindhovense Markt en maakte al snel een flinke groei door. Al snel sloten andere PSV verenigingen zich aan, zoals PSV Zwemmen en PSV Atletiek. De steken van de Raad van XI werden in die tijd eigenhandig gemaakt door Riet van den Broek, vrouw van Albert van den Broek en  door Betty Grouwstra.

Prins Albert 1955

Afbeelding1.jpg
biertje.png

In de jaren ’70 is carnaval bij PSV geen kleinschalig feestje meer. Stad Rotterdam, wordt (na een tussenperiode van twee jaar in De Bijenkorf op de Markt) verruild voor studentencentrum De Mensa. Dit bestond uit meerdere zalen met drie live-orkesten. Weer later verhuist de club naar de Europromenade van het Philips Stadion. Hier worden de grootste feesten in de historie van de PSV CC gevierd. De bijna 100 meter lange en vrij lege Europromenade wordt ieder jaar weer tot een enorm feestpaleis omgetoverd. Dit bestaat uit drie gedeeltes: Een deel, met een groot podium waar huisorkest Out of Time jarenlang de live-muziek verzorgt, met tussendoor optredens van de bekendste feestartiesten van Nederland. Denk hierbij o.a. aan De Sjonnies, De Gebroeders Ko, Jody Bernal en jawel Guus Meeuwis, die zijn première in het stadion dus eigenlijk bij PSC CC heeft beleefd.

Afbeelding2.jpg

Hiernaast zie je Guus Meeuwis bij zijn première in het Philips Stadion

Een ander deel van de Europromenade is tijdens carnaval een gezellig bruin café, waar ook lekkere feestmuziek gedraaid wordt, maar dat tevens voor velen af en toe een rustpunt is, om onder het genot van een drankje even gezellig bij te kletsen. Maar ook daar is weer een podium, waar blaaskapellen en dweilorkesten hun muziek ten gehore brengen.

Het laatste deel van de Europromenade bestaat uit een heuse discotheek voor de jeugdigen en degenen die zich nog jeugdig voelen, hoewel het tijdens het optreden van Jody Bernal heel rustig werd in de disco. Onderstaande foto laat wel zien waarom.

Jody Bernal (let op de handjes in het publiek)

Ieder jaar is het weer een enorm karwei om van de Europromenade de feestlocatie van PSV CC te maken. Daarnaast gaan de financiële- en beveiligingsrisico’s steeds vaker ten koste van het plezier van de leden van de club. En mede omdat op de Markt in Eindhoven ieder jaar weer een grote feesttent geplaatst wordt, neemt de PSV CC – met spijt in het hart - het besluit om carnaval in het Philips Stadion vaarwel te zeggen en een kleinschaligere residentie in het centrum van ’t Lampegat te gaan zoeken.

De volgende locatie wordt Het Stadspaviljoen. Hier heeft zich nog een zeer bijzondere gebeurtenis afgespeeld, maar daarover zo meteen meer.

Drie jaar lang is dit de feestlocatie van de PSV CC , maar helaas…de nieuwe uitbater van Het Stadspaviljoen neemt het besluit om met carnaval dicht te gaan.

Afbeelding3.jpg

Daarna vertrekt de PSV C.C. nog meer naar het centrum en strijkt achtereenvolgens neer in Grand Cafe Berlage aan de Kleine Berg en in Café de Groot gelegen aan het Wilhelminaplein. Wegens een verbouwing van Café de Groot, schuift de club één plekje op en vestigt zich in de huidige residentie: Restaurant The Prince, eveneens gelegen aan het Wilhelminaplein. Twee jaar weten Frans en Lian hun restaurant tijdens carnaval om te toveren tot een echt carnavalscafé! Niets doet dan meer denken aan hun sfeervolle en keurig ingerichte restaurant. Maar wel aan een gezellig bruin café, waar carnaval qua muziek en inrichting de boventoon voeren. Dweilorkesten weten er hun weg te vinden, evenals de stadsprins met gevolg op het podium achterin het café. Een DJ, met een klein podium ernaast, voorin het café, waar ook nog plek is voor optredens van echte feestartiesten.

download (11).jfif

The Berlage

Kaffee de Groot_02.jpg

Kaffee de Groot

f9e6cf59.jpg

The Prince

Maar dan wordt het maart 2020, een maand die niemand van ons nog ooit zal vergeten en we weten allemaal waar het hier over gaat: De coronacrisis slaat wereldwijd toe. In 2021 geen carnaval en de hele wereld gaat zowat op slot. En dus ook in het jaar dat de PSV CC haar 66-jarig bestaan viert.

 

De voorbereidingen zijn in volle gang en ook de locatie waar het gevierd gaat worden is al bekend. ‘The Prince’ beschikt niet over genoeg ruimte, dus gaat het Zalencentrum Eindhoven gelegen aan de Hoogstraat worden.

Natuurlijk zijn de 66-ste prins en zijn gevolg zich ook al volop aan het voorbereiden. Wie dat gaan worden? Voor de derde keer in zijn carrière zal Johan Vlemmix de scepter gaan zwaaien als Prins Aniversario (de jubilaris) over de PSV C.C. Bijgestaan door zijn adjudanten Pensio en Nado, oftewel Willem en Hans uit de raad van XI

Afbeelding4.jpg

De 66e prins van de PSV C.C.:

Aniversario met zijn adjudanten Pensio en Nado

20211015_104549.jpg

De prinsen

 

Wanneer we ver teruggaan in de tijd komt er een hele lijst van prinsen voorbij. Het voert te ver om deze hele lijst hier nu te publiceren. Maar de lijst bestaat wel. Bij de PSV CC werd er nooit moeilijk gedaan over wie de prins zou worden. Wanneer dit onderwerp bij raadsvergaderingen aan de orde kwam, werd er meestal gezegd: ‘Doede gij ’t dit jaor mar wir’. Oprichter Albert van den Broek is het zelfs vijf jaar op rij geweest. Maar op een gegeven moment werd er toch gezegd dat iedereen van de Raad van XI maar een keer aan de beurt moest komen. En dat met de tekst: ‘Ut wordt tijd dè gij ’t ins wordt’. Niet iedereen zat daar op te wachten, want sommige raadsleden werden van die belangstelling toch een beetje zenuwachtig. Weer wat later ging het toch meer op basis van vrijwilligheid. Hoewel…er zijn ook een aantal jaren geweest dat Prins Perpetuum de scepter zwaaide. En wie was Prins Perpetuum?  Perpetuum betekent ‘De Eeuwige’ en iedereen kon dat zijn. Er werd iedere carnavals-dag of officiële avond met een ‘namenkiezer’ gewerkt. Alle namen van de leden van de  Raad van XI stonden daarop. Er werd een draai aangegeven en bij degene waar deze namenkiezer stopte werd prins voor die dag of avond. Het kon dus zomaar zijn dat er iemand wel twee dagen of langer de prins was, maar ook dat iemand helemaal niet aan de beurt kwam.

Toch bleek de ‘De Eeuwige’ niet het eeuwige leven te hebben en kwamen er steeds meer vrijwilligers die wel prins wilden worden.

Dit waren dus leden van de Raad van XI. Sommigen ook wel weer vaker dan 1 keer. Maar ook van buiten de Raad van XI waren er gegadigden. Een paar bijzondere willen we hier toch even aanhalen. In 2006 meldde zich één van Eindhovens markantste en bekendste inwoners:

bottom of page